pa-de-sant-jordi1El 23 d’abril a Catalunya celebrem un dels dies nacionals més significatius i populars de l’any. La Diada de Sant Jordi és una jornada en que, tot i no ser festiva, la gent passeja pels carrers de pobles i ciutats buscant una rosa i un llibre per regalar.

santjordi_1

La tradició diu que l’home regala una rosa a la seva estimada, i ella li regala un llibre. Per sort, els temps han canviat. Ara les dones també podem regalar roses i els homes, també ens regalen llibres.

santjordi_2La rosa pot tenir fins a 50 colors diferents. Diuen, que hi ha un color per cada tipus d’amor. La vermella correspon a l’amor passional dels primers temps.

De llibres n’hi ha milers, però cadascú en té un. Quan el troba o li regalen, l’acompanyarà la resta de la seva vida.

El 15 de novembre de 1995 la UNESCO va declarar aquest dia “Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor”.


La tradició

La versió de la llegenda més popular de Catalunya la situem a Montblanc (Conca de Barberà). Fa molts anys en aquell indret hi havia un drac ferotge que tenia atemorida tota la contrada, tant homes com animals. Els habitants, per calmar la ira de la fera, de tant en tant, per sorteig, escollien algú que seria sacrificat pel drac. Condemnaven a una persona per salvar a tota una ciutat. Un dia, li tocà el torn a la filla del rei, una dona jove i gentil. Després de caminar pel bosc camí de la fortalesa del drac, es va topar amb un jove cavaller, que cavalcava damunt d’un cavall blanc i lluïa una armadura daurada i lluent. La donzella li va dir que fugís o seria també devorat pel drac. Ell, no només no va marxar sinó que va prometre alliberar-la i, amb ella, tota la ciutat de Montblanc. I així va ser. El cavaller va lluitar contra el drac i el va guanyar. Diuen que de la sang vessada de les ferides del drac, en va sortir un roser vermell. El cavaller va tallar una rosa i li donà a la princesa. Aleshores, Sant Jordi va desaparèixer tal i com havia aparegut.

santjordi_3
Escultura de bronze de Sant Jordi (Frederic Marès) que es troba al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Gastronomia

Per Sant Jordi tenim pocs plats històrics representatius de la Diada. Això sí, cal destacar que avui fa 25 anys Eduard Crespo va crear el pa de Sant Jordi per encàrrec del Gremi de Flequers. És un pa fet amb formatge i sobrassada representant les quatre barres.

Si us animeu, aquí en teniu la recepta:

Bon Sant Jordi a tots i a totes!